8 XI to Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Kolejny raz w naszej szkole obchodziliśmy to wydarzenie. Klasy młodsze wzięły udział w warsztatach kulinarnych ” Dzień świeżo wyciskanego soku”. Warsztaty zaczęły się od wykładu na temat zdrowego odżywiania oraz wpływu jedzenia owoców i warzyw na rozwój dziecka. Potem ze świeżych owoców i warzyw robiono soki, które smakowały wszystkim uczniom i nauczycielom. Każdy uczestnik warsztatów na koniec otrzymał pamiątkowy dyplom. Wychowawcy klas również przeprowadzili lekcje na temat zdrowego stylu życia, między innymi omówiono piramidę zdrowego żywienia i aktywności fizycznej. Niektóre klasy wykonały kukiełki z warzyw i owoców, które potem posłużyły jako kukiełki do teatrzyku, inni przygotowywali zdrowy posiłek. Ten dzień na długo pozostanie w naszej pamięci.
Europejski dzień zdrowego jedzenia i gotowania
utworzone przez Agnieszka | lis 12, 2019